Sestavine za ˝Hershey˝biskvit :
100 g rjavega sladkorja
100 g mletih mandljev *
50 g ajdove moke *
50 g riževe moke *
40 g nadomestka za gluten * (čeprav bi ga pomoje lahko brz problema izpusili in ta del nadomestili z moko)
70 g kakava dr. Oetker
1 žlička vinskega kamna
1 žlička sode bikarbone
malo soli
žlička vaniljivega ekstrata
2 jajci
245 ml riževega mleka
120 ml kokosovega olja
245 vrele vode
Pomarančni žele :
5 dl pomarančnega soka (cca 5-6 pomaranč)
1 dl vode
naribana lupinica 1 bio limone
1 žlica medu
1 + 1/3 žlička agar-agarja *
Priprava :
Najprej sem spekla ˝Herskey˝biskvit, ki sam ga prilagodila našim zahtevam (edino sladkor je bil prisoten-ampak v res mali količini v primerjavi z originalom)
Najprej sem zmešala skupaj suhe sestavine, posebaj sem zmešala mokre sestavine, natosem obe zmešala skupaj
in na koncu dodala še vrelo vodo (sama sem vse skupaj dala v blender, da je nastala gladka zmes).
Maso sem vlila v pekač od pečice in pekla 20 min na 175 °C.
iz pečenega biskvita sem izrezala 6 krogov (dva sta bila premera 10 cm in 4-je premera 8 cm) in 7 majhnih srčkov.
Za pomarančni žele sem stisnila pomaranče dodala vodo, med, limonino lupinico in agar agar, postavila na ogenj zavrela
in kuhala 2 min. Po 2 min sem pomarančni sok vlila ponovno na pekač od pečice in ga postavila v hladilnik, kjer se
je ohladil in spremenil svoje stanje.
Iz želeja sem prav tako izrezala isto količino krogov in srčkov, ter previdno odstranila ostali žele.
Sestava:
Na krožnik sem položila plast biskvita, plast želeja in ponovno biskvit in žele.
Žele je potrbno na biskvit prenesti z lopatico drugače se bi pri prenašanju ˝zlomil˝.
Recept sem našla na spodnjem linku
http://easy-recepti.blogspot.com/2014/02/valentinova-jaffa-tortica.html
* namesto mandljev, ajde, riževe moke lahko daste tudi belo, pirino moko ....
* namesto agar agar-ja pa želatino
Malo sem se bala, da tortica-biskvit ne bo dolvolj sladek za otroke - pa sem se motila
pojedli so jo z mrmranjem kako je dobra.